Kategorier
VVS

Hur utförs egentligen en stamspolning i Stockholm?

Vissa saker vet de flesta väldigt lite om. Som vad en stamspolning i Stockholm är, exempelvis, och hur jätteviktigt det är att göra en sådan då och då.

Om man som boende i ett flerfamiljshus får höra att det är dags att utföra stamspolning i Stockholm, eller mer precist i ens eget hus, kan detta skapa stora frågetecken. Vad är egentligen en stamspolning? Vad är en sådan bra för? Och hur påverkar det en ifall ens förening bestämmer sig för att utföra en stamspolning i huset man bor i?

Förenklat kan man säga att en stamspolning är till för att fräscha upp rören i huset. Varenda dag täpps avloppsrören i ett flerfamiljshus till av allt som spolas ner i dem. Det kan handla om helt normala saker som hår och fett, men också om ting som inte borde hamna i rören såsom snus och våtservetter. För att vattnet fortsatt ska kunna passera genom rören kan en stamspolning utföras.

Hellre stamspolning i Stockholm än stambyte

En stamspolning i Stockholm påverkar inte de boende i huset nämnvärt. Företaget som utför spolningen kommer förvisso och knackar på för att kunna gå in och spola rören i varje enskild lägenhet, men detta går fort och påverkar knappt hemmet. Att göra regelbunden stamspolning kan göra att man förlänger livslängden på rören och slipper stambyten i onödan.

Ett stambyte är nämligen en väldigt stor apparat som påverkar personer i ett flerfamiljshus väldigt mycket. Under stambytet går det inte att använda husets avlopp alls så toalettbesök, dusch och tvätt får göras någon annanstans. Många gånger går det inte ens att bo i sitt hem medan ett stambyte utförs. Därför bör man som boende bara bli tacksam om föreningen ser till att det utförs stamspolning ungefär vart femte år. Då kommer rören att hålla länge och vara fullt fungerande.