Kategorier
Renovering

Säkerhet från yttre till innersta kärnan

Fasaden – mer än bara utseende. Fasaden är nyckeln till säkerheten för din fastighet och dess invånare. Att vårda din byggnads fasad är att prioritera en säker och välbevarad miljö som håller olyckorna på avstånd.

Som fastighetsägare är din börda tung. Du bär ansvaret för dina hyresgästers boende, deras välbefinnande. Om standarden sjunker, om fukt och kyla får fäste, då kan du inte längre säkerställa en hälsosam livsmiljö. Fasaden utgör ryggraden i din fastighet. Tänk på dess yttre som en marknadsföringskanal. Om det förfaller, om det börjar förfalla, blir detta den bild som allmänheten får av din fastighet och, i förlängningen, av dig och ditt företag. Men om du istället vårdar utsidan, kommer insidan att förbli torr och samtidigt se tilltalande och elegant ut. Det kommer att locka fler hyresgäster och köerna för att få bo där kommer att växa sig långa. Förmodligen har du en noggrann plan för underhåll och har full koll på besiktningsdatum.

Samma material eller byta ut?

Oavsett vilket fasadmaterial din fastighet har idag finns det kompetenta företag som du kan anlita. En fasadrenovering är en omfattande process som kräver yrkesskicklighet. För en erfaren entreprenör är detta vardagsmat, och de vet exakt vilka steg som behöver tas. Är du nöjd med fasadens utseende, skick och kvalitet idag? I så fall kanske du bara vill renovera och modernisera den. Möjligen vill du ändra färg för att signalera förnyelse. Om du däremot vill göra större förändringar är det klokt att konsultera det företag som du har valt för fasadrenoveringen. De har erfarenhet och kunskap om olika material, livslängd och de för- och nackdelar som följer med dem.

På större byggnader är det vanligt att fasaden är antingen i tegel eller puts. Dessa typer av fasader kräver generellt mindre underhåll än en träfasad, där panelen behöver mer kärlek och omtanke. Även om tegel och puts är tåliga material, behöver du övervaka deras skick. Om sprickor uppstår kan fukt tränga in, vilket kan skada fasaden och i värsta fall leda till rötskador eller, ännu värre, hus svampangrepp. När sprickor dyker upp och vattnet tränger in, kan det frysa under kallare årstider, vilket utvidgar sprickorna. Detta skapar en sprängverkan, och om det finns rötskador eller svamp kan fasaden hotas att brytas sönder. När du väljer en företag med gott rykte för fasadarbeten kan du vara säker på att de utför ett kvalitetsarbete som säkerställer din byggnads och dina hyresgästers långsiktiga säkerhet.