Kategorier
Renovering

Trapphusrenovering ett stort jobb i Göteborg

Huset hade inte renoverats på flera år när Håkan tillsammans med de andra boende bestämde sig för att köpa det. Allt började med trapphusrenovering i Göteborg.

Hyresgästerna hade under många år accepterat att huset sakta förföll. Anledningen var att fastighetsägaren var sjuk. Nu hade denne varit frisk en längre tid. Trots det visades inget intresse för det gamla lägenhetshuset. Hyresgästerna hade under de senaste åren börjat prata med varandra på ett sätt de aldrig gjort förr och så föddes tanken om att köpa huset.

Droppen var när det blivit en vattenläcka som blev tydlig i nedre delen av trappuppgången. Lukten spred sig och de boende började oroa sig för fuktskador som senare kunde bli mögel. Att bli sjuk på grund av sitt boende var inte något som hyresgästerna ville vara med på. Där fanns allt från små bebisar till gamla människor. De kunde inte riskera att de som var mest utsatta skulle bli sjuka.

Trapphusrenovering skapar ringar på vattnet

De boende hade kontaktat hyresvärden och bad om ett möte. Denne nonchalerade dem totalt och kom inte ens för att titta till huset. Som tur var var det bara ett trevåningshus med två trappuppgångar. Så det var möjligt att ha ett möte där alla kunde vara med. Det skulle handla om trapphusrenovering och hur de skulle gå vidare och eventuellt anmäla hyresvärden. Men diskussionerna tog en helt annan riktning.

Det började med att en av hyresgästerna på skämt föreslog att de kanske skulle köpa huset och göra om det till en bostadsrättsförening. Först blev det tyst och sen tog diskussionen fart. Skulle det vara möjligt? En av hyresgästerna hade lite erfarenhet av bostadsrättsföreningar och sa att han kunde ta reda på hur det skulle se ut i deras fall. Så gick det hela från trapphusrenovering till funderingar på husköp.

Trapphusrenovering i annan regi

Anders, mannen som lovade se över möjligheterna till köp, kallade snart till möte igen för att berätta om vad han hade hittat. Han hade pratat med en vän som var advokat. Denne hade i enkla ordalag förklarat hur ett köp skulle gå till. Nu under ett möte vidarebefordrade han det till sina grannar så att de kunde ta ställning. Alla hade tagit emot informationen med nyfikenhet och hade många frågor. Advokaten som Anders pratat med hade lovat att han kunde hjälpa dem igång med köpet.

Det var bara två familjer som inte ville köpa loss sina lägenheter. Men de fick lösa det problemet längre fram. Givetvis ville de att familjerna skulle bo kvar. De lade fram ett förslag till fastighetsägaren som till deras förvåning sa ja direkt. Sen gick allt fort. Som symbolisk handling skulle de så snart allt var klart börja med trapphusrenoveringar. Det dröjde inte länge innan man hörde hantverkare i huset. Ett ljud som de längtat efter länge.

Äntligen trapphusrenovering

Trapphusrenovering i Göteborg var första delen i en lång räcka saker som skulle göras i den numera nya bostadsrättsföreningen. Byggfirman som hade fått jobbet arbetade effektivt och var mycket noggranna. Lyckligtvis hade fuktskadorna inte tagit sig långt och det räckte med att torka ut väggen noggrant innan de kunde sätta igång och måla. Det tog lite tid men alla hade väntat så länge att det inte gjorde något.

När byggfirman var färdig med trapphusrenoveringar var det som om något hände med hela huset. Som om det tagit ett stort nytt andetag och bestämt sig för att överleva. Glädjen hos bostadsägarna var också stor. Grannsämjan hade blivit fantastisk. Nu pratade man med varandra när man möttes på gården eller i trappuppgången. Det bådade gott inför framtiden. Nu skulle de bestämma vad som skulle bli nästa projekt.